Isnin, 1 Mei 2017

Adakah OSH Committee Anda Profitable?

AWAS!!!! BUKAN SEMUA PENGAMAL OSH AKAN FAHAM TENTANG TOPIK INI


Menjadikan OSH Committee sebagai PROFITABLE adalah satu perkara yang diluar jangkauan imajinasi sesetengah Pengamal OSH di Malaysia.
.
.
Kenapa?
.
.
Kerana kita telah di "drill" dengan kepercayaan seperti:
.
"Semua aktiviti safety cuma habiskan bajet, tiada return"
"OSH Committee cukup untuk comply legal saja sudahlah"
"Semua orang banyak kerja hakiki masing- masing"
.
Dan lain- lain
.
.
Sekiranya anda mahu tunjukkan OSH Committee ini sebenarnya :
√ menyelamatkan bisnes
√ mendatangkan profit
√ mengurangkan pembaziran
.
maka video ini memang untuk anda.
.
.
Apa yang saya dedahkan ini belum pernah orang lain di Malaysia buat.
Disebabkan itu, video ini tidak dibuka lama.
.
.
Layari azahansafetyman.gr8.com untuk Part 1 dan Part 2 Penerangan Profitable OSH Committee




Khamis, 9 Mac 2017

Azahan, Saya belum jumpa bidang yang nak saya specializekan macam tuan

"Specialize yang macamana tu?" Tanya saya kepada sahabat tu


"Macam contohnya Lifting

Bila orang tanya, tuan boleh jawab dari A sampai Z"

"Forklift pun sama"
.
Sambung sahabat tu

.
.
"Oh itu. Bagi saya dua tu masih generalize bagi saya" Jawab saya

.
.
"Oh ya?" Reaksi beliau sambil terkejut
.
,

"Ya betul. Contohnya saya juga specialize dalam bidang:
.
Welding Safety: Saya tahu bagaimana welding dibuat. Persediaan. WPS, 1G 2G 5G
.
Saya juga specialize dalam bidang Project Safety
.
Itu yang saya boleh berikan panduan bagaimana nak tackle requirement dalam ITT dan kontrak
.
Saya juga specialize dalam Chemical Safety
.
Saya tahu bagaimana nak gunakan SDS untuk bina sistem yang comply dengan USECHH, CLASS
.
.
Saya juga Specialist dalam OSH Committee Development
.
Tak lama lagi saya akan lancarkan EBOOK yang menerangkan bagaimana nak majukan OSH Committee"
.
,
Kata Kuncinya: Bila buat sesuatu, buat sampai capai hasil yang lebih sikit dari level "Biasa"
.
.
Dan bila anda nak gunakan salah satu dari item general tu sebagai brand specialize anda
.
Jumpa lah saya :)
.
,
.
Salam Produktiviti
.
.
.
Azahan Safetyman
OSH Committee Development Specialist 

Selasa, 10 Januari 2017

Project EHS Plan: Strategi untuk mencanai dan memenuhi keperluan EHS dalam kontrak

Bila majikan anda perniagaannya adalah sebagai kontraktor, maka anda pasti akan berjumpa dengan keperluan untuk memenuhi keperluan EHS dari klien.

Keperluan klien ini jika anda sudah ada strategi, maka mudahlah ia.
Bila tak tahu, maka pada masa itulah kita garu kepala walaupun sudah tiada apa diatasnya.

Saya kongsikan di sini, strategi dan taktik bagaimana saya lakukannya dengan mudah.
Walaupun dengan syarikat Oil and Gas yang besar.

Sedia untuk belajar rahsia saya?
Mari mula SEKARANG




1. Langkah Rahsia 1: Buat Gap Analysis. 


Langkah ini nampak bodoh. Bila dibuat anda tahu yang anda bijak untuk lakukannya.
Senaraikan apakah yang klien anda mahukan di dalam kontrak tersebut.
Senaraikan satu persatu. Dengan jelas.
Kemudian untuk setiap keperluan itu, kenalpasti:

  • Ada atau belum ada? 
  • Bila ada, adakah mencukupi? 
  • Apakah tindakan untuk memenuhi keperluan tersebut? 
  • Oleh siapa dan bila? 

2. Langkah Rahsia 2: Kumpulkan semuanya dalam satu folder 


Dan kemudian namakan setiap fail itu mengikut nombor keperluan dalam kontrak tersebut. 
Bukan untuk memudahkan anda. Ianya untuk memudahkan klien anda. 
Ingat prinsip ini: A Happy Klien Is A Happy You


3. Langkah Rahsia 3: Submit 


Langkah rahsia ini penting kerana apa? Kerana jarang- jarang 1st submission terus kena accept bulat- bulat. 
Kena reject itu biasalah. Sebab itu kena submit untuk pertama kali. 
Submit lambat- lambat akan meningkatkan pressure pada klien dan juga diri sendiri. 
Patuhi due date dan respon dengan segera sebarang respon selepas itu. 

Sekiranya anda kena defend, maka defend lah. 


Apakah dokumen yang selalunya klien minta dalam kontrak? 

Dalam pengalaman saya, berikut adalah dokumen yang selalu klien minta: 

  1. HSE Policy 
  2. HSE Organization Chart 
  3. HSE Person In Charge contacts
  4. LTI rate / Incident rate 
  5. Prosedur atau SOP atau Work Instruction untuk High Risk Activities e.g. Working at Height, Confined Space, Lifting Operations etc 
  6. Inspection / Audit Program 
  7. Training Program 
  8. Accident Investigation& Reporting procedure 
  9. HSE Communication / Consultation
  10. Risk Assessment 

Sekiranya anda mahu, kami tidak paksa untuk anda download tools yang Azahan Safetyman gunakan. 
Setelah anda download, anda boleh: 
  • Gunakan dengan sesuka hati, mengikut kesesuaian 
  • Present dengan top management anda 
  • Share di ruangan komen di bawah bagaimana tools ini telah membantu anda 
Jika anda sudi, download lah dengan klik di bawah