Khamis, 9 Mac 2017

Azahan, Saya belum jumpa bidang yang nak saya specializekan macam tuan

"Specialize yang macamana tu?" Tanya saya kepada sahabat tu


"Macam contohnya Lifting

Bila orang tanya, tuan boleh jawab dari A sampai Z"

"Forklift pun sama"
.
Sambung sahabat tu

.
.
"Oh itu. Bagi saya dua tu masih generalize bagi saya" Jawab saya

.
.
"Oh ya?" Reaksi beliau sambil terkejut
.
,

"Ya betul. Contohnya saya juga specialize dalam bidang:
.
Welding Safety: Saya tahu bagaimana welding dibuat. Persediaan. WPS, 1G 2G 5G
.
Saya juga specialize dalam bidang Project Safety
.
Itu yang saya boleh berikan panduan bagaimana nak tackle requirement dalam ITT dan kontrak
.
Saya juga specialize dalam Chemical Safety
.
Saya tahu bagaimana nak gunakan SDS untuk bina sistem yang comply dengan USECHH, CLASS
.
.
Saya juga Specialist dalam OSH Committee Development
.
Tak lama lagi saya akan lancarkan EBOOK yang menerangkan bagaimana nak majukan OSH Committee"
.
,
Kata Kuncinya: Bila buat sesuatu, buat sampai capai hasil yang lebih sikit dari level "Biasa"
.
.
Dan bila anda nak gunakan salah satu dari item general tu sebagai brand specialize anda
.
Jumpa lah saya :)
.
,
.
Salam Produktiviti
.
.
.
Azahan Safetyman
OSH Committee Development Specialist 

Selasa, 10 Januari 2017

Project EHS Plan: Strategi untuk mencanai dan memenuhi keperluan EHS dalam kontrak

Bila majikan anda perniagaannya adalah sebagai kontraktor, maka anda pasti akan berjumpa dengan keperluan untuk memenuhi keperluan EHS dari klien.

Keperluan klien ini jika anda sudah ada strategi, maka mudahlah ia.
Bila tak tahu, maka pada masa itulah kita garu kepala walaupun sudah tiada apa diatasnya.

Saya kongsikan di sini, strategi dan taktik bagaimana saya lakukannya dengan mudah.
Walaupun dengan syarikat Oil and Gas yang besar.

Sedia untuk belajar rahsia saya?
Mari mula SEKARANG




1. Langkah Rahsia 1: Buat Gap Analysis. 


Langkah ini nampak bodoh. Bila dibuat anda tahu yang anda bijak untuk lakukannya.
Senaraikan apakah yang klien anda mahukan di dalam kontrak tersebut.
Senaraikan satu persatu. Dengan jelas.
Kemudian untuk setiap keperluan itu, kenalpasti:

  • Ada atau belum ada? 
  • Bila ada, adakah mencukupi? 
  • Apakah tindakan untuk memenuhi keperluan tersebut? 
  • Oleh siapa dan bila? 

2. Langkah Rahsia 2: Kumpulkan semuanya dalam satu folder 


Dan kemudian namakan setiap fail itu mengikut nombor keperluan dalam kontrak tersebut. 
Bukan untuk memudahkan anda. Ianya untuk memudahkan klien anda. 
Ingat prinsip ini: A Happy Klien Is A Happy You


3. Langkah Rahsia 3: Submit 


Langkah rahsia ini penting kerana apa? Kerana jarang- jarang 1st submission terus kena accept bulat- bulat. 
Kena reject itu biasalah. Sebab itu kena submit untuk pertama kali. 
Submit lambat- lambat akan meningkatkan pressure pada klien dan juga diri sendiri. 
Patuhi due date dan respon dengan segera sebarang respon selepas itu. 

Sekiranya anda kena defend, maka defend lah. 


Apakah dokumen yang selalunya klien minta dalam kontrak? 

Dalam pengalaman saya, berikut adalah dokumen yang selalu klien minta: 

  1. HSE Policy 
  2. HSE Organization Chart 
  3. HSE Person In Charge contacts
  4. LTI rate / Incident rate 
  5. Prosedur atau SOP atau Work Instruction untuk High Risk Activities e.g. Working at Height, Confined Space, Lifting Operations etc 
  6. Inspection / Audit Program 
  7. Training Program 
  8. Accident Investigation& Reporting procedure 
  9. HSE Communication / Consultation
  10. Risk Assessment 

Sekiranya anda mahu, kami tidak paksa untuk anda download tools yang Azahan Safetyman gunakan. 
Setelah anda download, anda boleh: 
  • Gunakan dengan sesuka hati, mengikut kesesuaian 
  • Present dengan top management anda 
  • Share di ruangan komen di bawah bagaimana tools ini telah membantu anda 
Jika anda sudi, download lah dengan klik di bawah





Selasa, 3 Januari 2017

Saya ada mesin yang bising. Perlukah pakai ear plug?

Assalammualaikum Azahan Safetyman,
Maaf meganggu.Saya ingin bertanya, ada satu mesin di kilang saya (shaker 1) , mesin ini jarang di gunakan tetapi jika digunakan akan mengeluarkan bunyi bising dan tempoh pendedahan hampir 3 jam.
Perlukah saya menasihati majikan saya agar membelikan ear plug kepada pekerja yang mengendalikan mesin ini dan di sekitarnya yang terdedah dengan bunyi bising.?
Terima kasih Azahan. 




Waalaikumsalaam, 

Dalam hal menguruskan hazad Noise, Peraturan Kilang dan Jentera (Pendedahan Bising), 1989 wajib dijadikan rujukan. 

Kemudian, berikut adalah gap analysis yang perlu dilakukan: 

1. Adakah noise monitoring dah dilakukan? 
2. Dari noise monitoring akan menentukan keperluan personal monitoring 
3. Dari personal monitoring akan menentukan keperluan kawalan untuk tahap noise tersebut. 

Nak pilih ear plug pun tak boleh sebarang beli. 
Hanya hygienist yg boleh advice. 

Sekiranya salah pilih, takut- takut kita yang akan dipersalahkan bila pekerja yang ikut recommendation kita itu hilang pendengaran. 

Personal monitoring juga akan menentukan adakah audiometrik perlu dilakukan dan berapa kerap perlu dilakukan. 

Harap dapat membantu


Azahan Safetyman