Isnin, 24 Julai 2017

5 Ciri- Ciri Orang Safety Typical

5 Ciri- Ciri Orang Safety Typical


1. Fesyen kasut kegemaran ialah Safety Shoes
2. Fesyen kegemaran lelaki ialah baju kemeja dan jeans
3. Senarai tempat makan sedap tempatan ada dalam memori 
4. Mempunyai 2 nombor telefon. Dalam kes paling ekstrim, 2 biji telefon
5. Jadi ahli group Whatsapp minimum 5 group. Dan kelima- limanya adalah group safety
6. Selalu sembang nak tambah bini. Realitinya takut bini
7. Berbual nak menang
8. Pantang dpt ofr lebey, lompat trs
9. cep last minit bru kelam kabut
10. slunya yg stay lama 1 tmpt ni pompuan je
11. Suka ambik gambar orang lain senyap2
12. Suka belanja orang makan... pemurah..😊
13. X suka kena arah tapi suka mengarah 😂
14. Muka nampak garang semacam tp hati ada taman...😂
15. Topi safety dlm boot kereta.
16. Parking kereta selalu masuk ngundur...
17. selalu ada mata2 kalau eksiden. subcon nak sembunyikan dr maincon or client. last2 dot info dr budak bawahan.
18. Bila keluar site,byk benda ko nk tegur. .mata dh mcm scanner harga brg..hahaha
19. But kereta bersepah kasut, safety helmet, selipar.
20. pergi jalan2 dengan family pun semua mende asyik dok kaitkan dengan safety.
21. hati tak tenang kalau ternampak unsafe act kat mana-mana
22. rasa happy sgt bila balik kampung ckp kerja apa ada orang faham dan tak buat muka blur.
23. safety nie slalu update cv kat opis senyap2...
24. Org buat kerja semua x betul. Kat rumah langgar gak safety rule
25. Mata setajam mata Helang. Nampak aje benda unsafe
26. Sessi jejak kasih safety2 masa dalam seminar
27. Pelanggan tetap JKKP& CIDB (buat CIDB Card-slalu xda kat site sbb g cidb& JKKP)
28. Minta gaji tinggi gile kelayakan tak seberapa 

Terima kasih kepada penyumbang idea sekalian, khususnya follower Fan Page Azahan Safetyman 
Semoga Allah memberkati anda semua
=================
Elakkan kerugian yuran pengajian& kursus yg tak diiktiraf JKKP yang bernilai beribu- ribu RM. Dapatkan Ebook Panduan Nak Join Bidang Safety di sini: http://ebooknakjoinsafety.gr8.com/

PELANCARAN EBOOK "NAK JOIN SAFETY: PANDUAN UNTUK BEGINNERS YANG NAK MASUK BIDANG SAFETY"

Assalaamualaikum dan Hai rakan Azahan Safetyman
.
.
Saya telah siapkan buku panduan asas bagi mereka yang nak join bidang safety ini
.
Buku ni pun ditulis sebab ada ramai orang yang tanya saya soalan "macamana nak join bidang safety?"
.
.
Contents yang saya sumbatkan dalam buku ini:
√ Perkara asas bidang Safety termasuk terminologi
√ Langkah demi langkah untuk jadi SHO, SSS siap dengan link rujukan ke website JKKP, NIOSH, etc
√ Ringkasan kehidupan sebagai SHO dan pengamal safety
√ Senarai skil asas berdasarkan kepada pengalaman saya, yang seorang pengamal Safety perlu ada untuk harungi industri yang mencabar
√ 3 tahap teknik menasihat majikan- dari sudut pandangan saya
.
.
Pendek kata, saya berikan pengetahuan asas bagi mereka yang betul- betul baru nak masuk bidang Safety
.
.
Buku ini sedia dijual di http://ebooknakjoinsafety.gr8.com 
.
.
P/s: Diskaun sebanyak RM10 dalam tempoh terhad. Layari sekarang sebelum kerugian

Ahad, 16 Julai 2017

Jerangkap Samar "Gaji Besar" Safety Officer

Jerangkap Samar "Gaji Besar" 
.
.
Banyak orang orang yang nak join bidang safety ni adalah kerana gajinya yang besar. 
.
.
Saya tak nafikan, dengan sekadar kelulusan sijil kursus 22 hari + Diploma gaji RM3k minimum adalah sangat- sangat lumayan
.
.
Ceritanya, banyak kawan- kawan saya dah terkena dengan jerangkap samar bila bergaji besar ni.
.
.
Bila gaji dah besar, maka ego juga makin besar.
Moto makin besar
Kereta makin besar
Rumah makin besar
Makan makin besar
Perut makin besar
Amal jariah Alhamdulillah juga makin besar
.
.
.
Ada 2 perkara yang saya nak ingatkan boleh buat anda terduduk, walaupun gaji anda besar.
.
Yang Pertama: Cukai Pendapatan
Saya bukan nak cerita pasal Potongan Cukai Berjadual.
Saya nak cerita yang LHDN berhak untuk audit semula submission anda dalam tempoh 7 tahun.
.
.
Masa gaji kecik, hal ni tak jadi isu sangat.
Bila gaji dah besar, ditambah lagi dengan usaha- usaha untuk declare rebate sebanyak yang boleh.... boleh terduduk bang 😫😫😫
.
.
Saya tahun lepas telah diaudit untuk tahun 2011 punya.
Ada rakan saya yang kena bayar semula secara ansuran bulan- bulan lebih RM1k selama beberapa bulan.
.
.
Yang Kedua
Jumlah hutang jangka panjang yang bertambah.
Contohnya:
Rumah: RM 2+++.++ sebulan untuk 30 tahun
Motor besar RM1+++.++ sebulan untuk 7- 9 tahun
Kereta besar RM1+++.++ sebulan untuk 7-9 tahun
Kad kredit
Courts Mammoth
Lazada
Mudah
Lelong
.
.
Sedarlah yang kita ni makan gaji aje.
Uruskan kewangan dengan bijak.
.
Tips saya hanya ada 2 bila anda bergaji besar nanti:
1. Kecilkan dan hapuskan jumlah hutang
2. Tambah dan besarkan jumlah simpanan& pelaburan
3. Beli dengan tunai. Takda tunai tak payah beli
.
.
Sebab tu saya pakai kereta Proton "aje" 😂
.
Semoga bermanfaat
.
.
Coach Azahan Safetyman
Graduan Diploma Perakaunan